21. toukokuuta 2012

Kätevä emäntä

Äitini mummo kulki kuulemma koko ajan keskeneräinen käsityö esiliinansa taskussa: käsillä täytyi olla aina tekemistä tai luultiin laiskaksi. Pahimman, siis erittäin pahan neulomisvimman aikaan olen huomannut tarvetta kantaa neuletta mukanani jopa lieden äärelle kun väijyn perunoiden ja pihvien (tai siis opiskelijana tietty makaronin ja jauhelihan) kypsymistä. Ylimääräistä pöytätilaa ei yleensä lieden lähistöllä ole, joten otetaanpa mallia isoisoäidistä!


Nettihän on pullollaan essujen ohjeita ja äkkiäkös sellaiseen itsekin kaavat tekisi, mutta uusimmassa Suuri käsityö -lehdessä (5-6/2012) oli sopivasti kaava kivan malliseen essuun (malli 42), jossa kankaan menekkikin oli vain 70 cm. "Kätevä emäntä pitää esiliinasta, jossa on reilut taskut" sanotaan siinä. Mulle siis sellainen!


Sinne taskuihin mahtuu käsityöt ja sakset ja kaulimet ja ja... Nyt voin minäki olla kätevä emäntä, oikea multitasking-vaimo! Ainakin kaksi kertaa vuodessa aion olla. Pikkasen erilaiset taskut tein, ohjeessa oli viisi lokeroa ja minä tein vaan kolme. Olipa muuten kiva ommella pitkästä aikaa, sitä voisi nyt kesällä harrastaa enemmänkin!

Neulomishommat edistyy pikkuhiljaa: still light sai toisen hihansa kun aikani tappelin magic loop -systeemin kanssa ennen kuin pääsin siihen hommaan kunnolla sisälle. Ne kaapelit oli aina tiellä tai huonossa asennossa! Toinen hiha menee varmaan jo vähemmällä kiroilulla. Kun siitä selvittiin, niin onkin vaihteeksi niska-hartia -hommat lyöneet itsensä sen verta jumiin, että on pakko vähentää neulomista. Niin, ja ne tentit...

4 kommenttia:

 1. Hmm... Pitäisiköhän itsekin tehdä esiliina? Tai siis joo, on minulla jo yksi kirpparilta löydetty, yksi tuliaisiksi saatu, yksi käyttökelpoinen itse tehty, (mutten muista missä) ja yksi ei niin käyttökelpoinen itse tehty. Mutta tietysti haluaisin ihan erilaisen kuin mikään niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mikäpä jottei, käyttötarkoituksia kyllä löytyy! :) Siivous-, ruoanlaitto-, leipomis-, lankojenvärjäys- (?), arki- tai pyhäessu jne... Essu on sellainen sopivan kokoinen ompeluprojekti! Mää aion tehdä itselle vielä joku päivä semmosen vintage-henkisen esiliinan. Harmi vaan, että niitä tulee niin harvoin käytettyä...

   Poista
 2. Ihana essu. Täälläkin kouluhommat yrittävät syyllistää, mutta kohta kesäksi vapautan itseni ja palaan opparinkin pariin vasta elokuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onnekas olet, kun ei tarvitse kouluhommista kesällä huolehtia! Itse täytyi ottaa kesäkuulle opintoja, kun en töitä saanut ja opparin aiheeseenkin ainakin ajattelin perehtyväni kesän aikana kijallisuutta ja tutkimuksia lukemalla... Saapa nähä. :D

   Poista

Kiva kun kommentoit! :)