13. maaliskuuta 2012

Pääskynpyrstöjä shaalissa, koloja puikoissa

Tänään sain valmiiksi varmaan sitten sen ensimmäisen oikean pitsishaalini. Tässä pääsin myös testailemaan nyppyjen neulomista ensimmäistä kertaa ja vieläpä ihan urakalla. 


Malli: Swallowtail Shawl (Evelyn A. Clark) // Ravelry
Lanka: Novita Florica n. 90 g
Puikot: 4,0 mm Knit Pro Nova Metal pyöröt

Täytyy kyllä sanoa, että minä nautin tämän neulomisesta! Ainoastaan lopussa meinasi alkaa tuskastuttaa, kun odotin niin innoissani huivin olevan jo valmis. Ohje oli todella hyvin ja selkeästi kirjoitettu ja kirjoitetun ohjeen lisäksi mukana oli mallineuleista kaaviokuvat, jotka helpottivat työskentelyä. Florica lankana herätti ristiriitaisia tuntemuksia: tykkään sen luonnollisuudesta, hentoisuudeseta ja kaksisäikeisyydestä, mutta toisaalta se tuntui jotenkin oudosti muoviselta. Onneksi se muovisuus hävisi sitten liottamisen ja pingoittamisen jälkeen ja lopulta voin olla tyytyväinen lankavalintaan! 


Suhtauduin hieman varauksella nyppyihin, sillä en koskaan aikaisemmin ole neulonut minkään tyylisiä nyppyjä.  Loppujen lopuksi niiden neulominen olikin huivin tekemisessä mukavinta kunhan vain muisti neuloa nypyn silmukat löysästi. Sitähän myös erikseen korostetaan ohjeessa, mutta ensimmäisten nyppyjen teossa en ottanut tuota neuvoa tarpeeksi tosissaan. Tietysti se kostautui sitten seuraavalla kerroksella, kun nypyn viisi silmukkaa neulotaan nurin yhteen...


Knit Pro Nova Metal puikot oli tähän työhön ja nyppyjen neulomiseen täydelliset ja olen pitänyt niitä muutenkin ihan täydellisinä puikkoina, sillä niiden kärjet ovat juuri sopivan terävät ja loivat eikä muutenkaan ole ollut mitään moitittavaa, mitä nyt kerran piti yhden langan kanssa työskennellessä vaihtaa vähemmän luistaviin puikkoihin. Hankin viime keväänä kolmen millin symfonie-puikkojeni katkettua vähäisessä käytössä starter-setin noita metallisia pyöröjen vaihtopäitä ja sittemmin olen laajentanut kokoelmaani. Kovin montaa kertaa ei nyt kuitenkaan näitä neljämillisiä tarvinnut käyttää, kun minun illuusioni täydellisistä puikoista ryöstettiin ja riistettiin. Yyh!

Aloittaessani huivin puikot olivat vielä sileät. Loppuvaiheessa puikot rahisivat lankaa ja toisiaan vasten ja ne ovat täynnä pieniä koloja. Neuletuntuma on kärsinyt aika oleellisesti ja voin vain todeta, että kyllä harmittaa! Paksummat vaihtopäät voin kyllä hankkia puisina ja varmasti hankinkin, jos näille metallisille käy näin huonosti mutta olen sen verran kovakätinen neuloja, että ohuemmat on oltava metallisina: puiset ei yksinkertaisesti kestä.

Teen varmasti jossain vaiheessa vielä toisenkin tällaisen huivin lahjaksi jollekin ja aika varmasti kokeilen vielä muunkinlaisia pitsihuiveja. Tämän pingoittaminen oli kuitenkin niin tympeää ja työlästä, että pistän ehdottomasti harkintaan t-neulojen ja pingoitusrautojen tai vastaavien hankkimisen. Nyt käytin nuppineulojen lisäksi apuvälineenä 40 cm pätkiä elefanttilankaa, jotka pujotin huivin keskiosaan ja helpottuipa pingoittaminen heti kummasti. Periaatteessa kai niilläkin pärjäisi, mutta en ole ollenkaan varma niiden ruostumattomuudesta... Ehdoton nounou ylimääräisille oransseille länteille neuleissa!

8 kommenttia:

 1. Kylläpä on kaunis huivi! Olen ihan kade siitä, miten siistit nypyt olet saanut tehtyä! :D

  VastaaPoista
 2. Kaunis huivi! Minullakin on tuo malli jonossa, ehkä myöhemmin tänä vuonna sen toteutan.

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia paljon kaikille. Vielä kun oppisi käyttämään tuota jotenkin fiksusti... :D

  VastaaPoista
 4. Onpas vaan hieno huivi! Minä en tätä mallia ole vielä kokeillutkaan, tuo valkoinen väri näyttää sopivan siihen aivan erityisen hyvin. Minä aina ihmettelen miten se pingottaminen on joidenkin mielestä niin tylsää, kun minusta se on ihan parasta! Siinä se huivin lopullinen hienous vasta paljastuukin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Ehkä se on minulle siksi niin vastenmielistä, kun en ole kovin paljoa sitä vielä harjoitellut, pitäis vissiin harjoitella enempi. Mutta en kyllä ennen kuin saan niitä t-neuloja! :D Mutta ehdottomasti se vaivannäkö kannattaa!

   Poista

Kiva kun kommentoit! :)